26 Aralık 2013 Perşembe

ISPANAĞIN FAYDALARI

Ispanak ülkemizde en çok tüketilen sebzelerin başında gelmektedir. Dünyada bilinen ismi Spinacia oleracea olup  Amaranthaceae familyasındandır. Ispanak ülkemizde salatalarda, çorbalarda ve çeşitli yemekleri yapılarak tüketilmektedir. Bu bitkinin ana vatanı Asya Kıt’asıdır. Kalsiyum kaynağı olan bir bitkidir.
A, B, B2, B3, C, E ve K Vitaminleri bulunur, ayrıca protein, karbonhidrat, fosfor, demir, kalsiyum, potasyum ve sodyum bakımından zengin bir bitkidir.

Kolesterolü düşürür. Kabızlığa iyi gelir. İçerdiği K vitamini sayesinde kemiklere iyi gelir. Ispanak, provitamin A, C vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup, bu maddeler, insanda bol kan yapıyor. Ispanak ayrıca, kemiklerin ve dişlerin sağlamlığını temin ediyor. Ispanak suyu, kalp adalelerini de kuvvetlendiriyor. Özel enzimi ile pekliği giderip bağırsak zehirlenmesini önlüyor. Kalp rahatsızlığı olanlara, haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri öneriliyor.

Uzmanlar, ıspanağın, karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyardığını belirterek, hamilelere, ‘kanlı-canlı bir bebeğe sahip olmaları için’ bol ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.
ıspanak kaç kalori? 100 gram Ispanak 26 Kalori
Ispanağın zararları
Mide ve onikiparmak barsağı ülseri olanlar ıspanağı fazla yememelidir. Eklem iltihabı olanlar, idrar yolunda taş olanlar ve de ürik asit yüksekse yine az tüketilmelidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder