BÖREKLER

PIRASALI VE PATATESLİ BÖREK

Böreğimizin tarifine geçmeden önce pırasanın faydalarını sayalım mı?

1. Çok besleyici ve az kalorili bir sebzedir. 
2. Pırasanın besin değerleri arasında A, E, C, K ve B grubu vitaminleri ve kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, kükürt ve potasyum mineralleri bulunur. 
3. Farklı türleri bulunan pırasa lif açısından zengindir, içeriğinde az da olsa protein bulunur.
4. Sindirim sistemini çalıştırır. 
5. Hazım problemi yaşayan kişilerin pırasa tüketmesi bağırsakların çalışmasını ve kabızlığın giderilmesini sağlar. 
6. Sindirim sistemini çalıştıran pırasa böbrekleri de çalıştırır ve böbreklerdeki kum ve taşın düşürülmesine yardımcı olur. 
7. Ayrıca idrar söktürücü etkisinin olması pırasanın faydaları arasındadır.
8. Lifli bir sebze olması ve vücuttaki ödemi attırması açısında kişinin kilo vermesine yardımcı olur. 
9. Kilo verdirici olmasının yanında besleyici olması da diyet dönemlerinde kişinin vitaminsiz kalmasını engeller. 
10. Pırasa, mide rahatsızlıklarına karşı etkili olan sebzeler arasında da sayılabilir.
11. A vitamini bakımından zengin olmasından dolayı göz hastalıklarına karşı bağışıklığı güçlendirmesi de pırasanın faydaları arasındadır. 
12. A vitamini, vücuttaki enfeksiyonu azaltır ve hastalıklara karşı direnci artırır. 
13. Romatizma ve eklem ağrılarını azaltır.
14. Damar sertliğine karşı etkili olan pırasa kalp hastalıklarına karşı da bağışıklığı artırır.
15. Cilt üzerindeki etkisi ise akne probleminin azalmasını sağlamasıdır. Pırasanın suyu ile temizlenen cilt, sivilceleri azaltır ve cildi canlandırır.


Annem ve anneannem birlikte oturur hızlı hızlı yufka açıp bahçemizdeki ıspanaklarla ve ısırgan otlarıyla harika börekler yaparlardı. Anneannem rahmetli oldu, anneminde koluyla ilgili bir sağlık sorunu var yufka açamıyor artık yediğim hiçbir börekte o tadı alamıyorum. 

Hazır yufkayla yaptığım böreğimde 6 adet yaprak yufka kullandım. Yufkaları tepsi içinde buruşturmadım artan kısımlarını kenarlarından kopardım onları da aralarda kullandım böylece 8 katlı börekte 6 yufka kullanmış oldum.

Malzemeler
6 Adet Yaprak Yufka
Arzu Ettiğiniz Kadar Pırasa ( 8 Adet Yapraksız Pırasa Kullandım)
Arzu Ettiğiniz Kadar Patates (Orta Boy 4 Tane Kullandım)
Sıvı Yağ (Zeytinyağı Kullandım)
Süt (Yarım Su Bardağı Kullandım)
3 Yemek Kaşığı Taze Yoğurt
1 Yumurta
Toz Kırmızı Biber
Toz Karabiber
Tuz
Arzu Ettiğiniz Baharatları Ekleyebilirsiniz.

1. Bir kapta süt ve zeytin yağını karıştırın ve tepsiye serdiğiniz her yufkayı bu karışımla ıslayın.
2. Bir kapta tuz, karabiber ve kırmızı biberi karıştırın ve yufkanın üzerine serptiğiniz her harçtan sonra bu karışımı ekleyin.
3. Bir kapta yoğurt, yumurta ve artan sütlü karışımı karıştırın ve böreğiniz bitince üzerine sürün.

Tepsinin altına 2 yufka serdikten sonra üzerine yıkayıp doğradığım pırasaların yarısını serptim.
2 yufka daha serip bu kez haşlayıp ezdiğim patatesleri serptim.
2 yufka daha serip kalan pırasayı serptim.
son kat olarak 2 yufka daha serdim.
Biten böreğimi kestim ve üzerine 3 numaralı karışımı sürüp önceden ısıttığım fırınımda pişirdim :)


Not: Yufkanın kenarlarından koparınca elde ettiğiniz parçaları ara yufkalarda kullanın.
( SeVgİ )





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder